среда, 14 декабря 2016 г.

Черкащина вшановує учасників ліквідації аварії на ЧАЕС

???????????????????????????????


Учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській атомній електростанції сьогодні вшановували біля пам’ятного знаку в Соборному сквері. Там зібрались мешканці міста, поміж яких і постраждалі від аварії, представники влади, громадських організацій, військові. Розпочали з проведення представниками релігійних конфесій спільного молебню за жертвами аварії.
^99504939D8D89605CCE8CC288ACF0BD6F52DAB9422847D6C56^pimgpsh_fullsize_distrСаме цього дня 30 років тому прийняли в експлуатацію комплекс захисних споруд над зруйнованим четвертим енергоблоком Чорнобильської АЕС. Відтоді вшановуємо наших рятівників – справжніх героїв.
???????????????????????????????– Завдяки мужності й хоробрості цих людей врятовано сотні тисяч життів, – сказав перший заступник голови ОДА Віталій Коваль. – Ми ж маємо бути завжди вдячними за той подвиг. І позитивно, що Україна спільно із закордонними партнерами нещодавно завершила масштабний проект нового саркофага для ЧАЕС. Обласна ж влада натомість всіляко підтримує громадські організації, що представляють інтереси чорнобильців. Завдяки активній співпраці маємо спільно напрацьовані ініціативи, які спрямовуємо  на рівень центральних органів.
Віталій Володимирович поінформував про те, що цього року на соціальні виплати за Чорнобильськими програмами з державного бюджету було виділено 63 мільйони гривень. За бюджетною програмою «Пільги на медичне обслуговування громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», з обласного бюджету виділено 10,3 мільйона гривень, що майже на 3 мільйони більше, ніж торік. Структурними підрозділами з питань соціального захисту населення вже укладені договори на закупівлю близько 1200 путівок для оздоровлення та відпочинку людей цієї пільгової категорії.^FFF078E9A4ED8A4F6337261BFEBD0D718D3E5AC1D8CE4690A3^pimgpsh_fullsize_distr
Долучилися до слів також голова Черкаської обласної організації Всеукраїнської громадської організації інвалідів «Союз Чорнобиль України» Микола Івасенко та керівниця Черкаської обласної організації інвалідів «Діти Чорнобиля» Ольга Янчук.
Потому до пам’ятного знаку черкасці поклали квіти.^A23AF8FE79D7981A6718789EB8C63AA9782F685BD323CC5980^pimgpsh_fullsize_distr
Довідково:
Нагадаємо, у зв’язку з поступовою руйнацією старого саркофага зберігався особливо високий рівень небезпеки викидів радіоактивних відходів. У 2004 році Європейський банк реконструкції та розвитку оголосив тендер на проектування, будівництво і введення в експлуатацію нового саркофага для ЧАЕС. Розроблення його проекту здійснювали консорціум компаній Bechtel та Battelle (США), EDF (Франція) та такі вітчизняні підприємства, як Науково-дослідний інститут будівельних конструкцій, Київський інститут «Енергопроект», Міжгалузевий науково-технічний центр «Укриття».
Роботи, які було розпочато в квітні 2012 року, вже завершуються. Захисну арку над старим саркофагом розміщено 29 листопада 2016 року. Ми сподіваємося, що новий саркофаг «Укриття» дасть можливість громадянам України та сусідніх країн почуватися в безпеці. Переконаний, що ці будівельні роботи є гідним продовженням великої роботи ліквідаторів, виконаної тридцять років тому в умовах безпрецедентної загрози їх життю і здоров’ю.

Комментариев нет:

Отправить комментарий