среда, 9 ноября 2016 г.

ПЕНСІЇ УЧАСНИКАМ БОЙОВИХ ДІЙ


4 квiтня 2013

Право на зниження пенсійного віку 

 

Право на зниження пенсійного віку мають військовослужбовці, особи начальницького і рядового складу органів внутрішніх справ, які брали участь у бойових діях, а також ті, що стали інвалідами внаслідок поранення, контузії, каліцтва, отриманих при захисті Батьківщини або при виконанні інших обов'язків військової служби (службових обов'язків), або внаслідок захворювання, пов'язаного з перебуванням на фронті чи виконанням інтернаціонального обов'язку, після досягнення чоловіками 55 років, жінками - 50 років та за наявності страхового стажу не менше 25 років для чоловіків і не менше 20 років для жінок.

 

Необхідні документи при призначенні пенсії за віком учасникам бойових дій

 

Порядком подання та оформлення документів для призначення (перерахунку) пенсій відповідно до Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", затвердженим постановою правління Пенсійного фонду України 25.11.2005 № 22-1, зареєстрованою в Міністерстві юстиції України 27 грудня 2005 р. за № 1566/11846, передбачено, що до заяви про призначення пенсії за віком учасникам бойових дій, крім документів, що необхідні для призначення пенсії за віком, додається посвідчення учасника бойових дій та довідка військового комісаріату про період (періоди) участі у бойових діях.

 

Чи мають право на зниження пенсійного віку особи, які працювали у військових частинах, які дислокувалися в країнах, де велися бойові дії?

 

Відповідно до статті 6 Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту", особи вільнонайманого складу Збройних Сил, військ і органів Міністерства внутрішніх справ і Комітету державної безпеки колишнього Союзу РСР, які займали штатні посади у військових підрозділах, частинах, штабах і установах, що входили до складу діючої армії в період Великої Вітчизняної війни та інші періоди ведення бойових дій, відносяться до учасників бойових дій. 

Однак права на зниження пенсійного віку вони не мають, оскільки в той час працювали, а не проходили військову службу, тобто не мали статусу військовослужбовця.

 

Визначення розміру пенсії за віком 

 

Розмір пенсії за віком визначається відповідно до статті 27 та з урахуванням норм статті 28 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування". Тобто мінімальний розмір пенсії за віком за наявності у чоловіків 35 років, а у жінок 30 років страхового стажу встановлюється в розмірі прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, визначеного законом. Якщо страховий стаж такої особи перевищує відповідно 35 та 30 років, встановлюється доплата за понаднормовий стаж.

Крім того, постановою Кабінету Міністрів України від 28 грудня 2011 р. № 1381 "Про підвищення рівня соціального захисту найбільш вразливих верств населення" встановлено, що учасникам бойових дій, у яких щомісячний розмір пенсійних виплат (з урахуванням надбавок, підвищень, додаткових пенсій, цільової грошової допомоги, сум індексації та інших доплат до пенсій, встановлених законодавством, крім пенсій за особливі заслуги перед Україною) не досягає  165 відсотків прожиткового мінімуму для осіб, що втратили працездатність), виплачується щомісячна державна адресна допомога у сумі, що не вистачає до зазначеного розміру.

Тобто право на державну адресну допомогу мають всі учасники бойових дій, зазначені в статті 6 Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту", розмір пенсійної виплати яких (з урахуванням доплат) не досягає 165 відсотків вказаного прожиткового мінімуму.

джерело

2 комментария:

  1. Увидел "рыцаря" в начале сообщения (новости блога) и вспомнил, что это "варварская галерея" Козика Мариуша - на рисунке Пьер д’Обюссон великий магистр ордена иоаннитов, кардинал Франции.
    Дело в том, что предки д’Обюссона принимали участие в Wendenkreuzzug (Вендский крестовый поход), так как у Вас память короткая напомню Вам это - Крестовый поход против славян (вендов) 1147 года проживавших на территории между Эльбой, Траве и Одером. Wendenkreuzzug это второй поход против славян...сотни тысяч славян были вырезаны "европейскими" католиками несущими "демократию и справедливость" славянским варварам...уцелевшие славяне стали рабами и в последствии ассимилированы, в том числе силой навернули в католичество.
    Я лишь о том, что Вас тянет к вонючей, двуликой, лживой Европе и к им "хероям" которых на Руси называли ПСЫ (псы-рыцари)..из-за вони "рыцарей" (не купались на то время,а вши считались высшей благодатью в Европе) и гнилых зубов.

    P.S.Это не камешек в огород воинов АТО, а лишь пожелание автору блога о том,что старославянское вооружение (экипировка) и высокий боевой дух воинов (ратников) был на порядок выше на Руси, и этим русичи славились. Картинки старославянских ратников,дружинников,витязей о нынешних воинских делах ближе к этой теме.


    ОтветитьУдалить