пятница, 1 января 2016 г.

И вот наступило 1 января.


Акцизний податок – яким він буде з 1 січня 2016 року
24 грудня Верховна Рада України прийняла закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2016 році». Закон наразі не набрав чинності.
Ставки акцизного податку
Збільшаться ставки на тютюнові вироби. Зокрема, специфічна ставка для сигарет і цигарок становитиме 318,26 грн замість 227,33 грн, а мінімальне акцизне податкове зобов’язання для сигарет – 425,75 грн з 304,11 грн за 1000 штук.
Ставка на 100-відсотковий спирт етиловий з 1 січня 2016 року буде становити 63,50 грн за 1 літр, як і передбачено пунктом 1 Підрозділу 5 Перехідних положень чинної редакції ПК України.
Ставки на алкогольні напої, які підлягають маркуванню, залишаться на тому ж рівні.
Ставки на нафтопродукти та інші речовини, які використовуються для виготовлення пального з 1 січня до 29 лютого 2016 року буде збільшено, порівняно з чинними, а потім – змінено базу нарахування.
Так, на бензин моторний (окрім авіаційного) передбачено ставки:
  • 202 євро за 1000 кг (чинна);
  • 228 євро за 1000 кг (з 1 січня по 29 лютого 2016 року);
  • 171,50 євро за 1000 л (з 1 березня 2016 року).
База оподаткування
У проекті передбачено, що при застосуванні адвалорних ставок акцизного податку базою є вартість підакцизних товарів з урахуванням ПДВ та акцизного податку.
Зокрема, зміни стосуються таких операцій:
Реалізація виготовлених в Україні акцизних товарів
вартість за встановленими виробником максимальними роздрібними цінами без ПДВ та з урахуванням акцизного податку
вартість за встановленими виробником максимальними роздрібними цінами з урахуванням ПДВ та акцизного податку
Ввезення підакцизних товарів на митну територію України
вартість товарів (продукції) за встановленими імпортером максимальними роздрібними цінами на товари (продукцію), які він імпортує, без ПДВ та з урахуванням акцизного податку
вартість товарів (продукції) за встановленими імпортером максимальними роздрібними цінами на товари (продукцію), які він імпортує, з урахуванням ПДВ та акцизного податку
Щодо акцизного податку з роздрібних продажів
вартість (з ПДВ)
вартість (з ПДВ та без урахування акцизного податку з реалізації суб'єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів)
Дата виникнення зобов’язань
Новелою проекту є визначення дати виникнення податкових зобов'язань щодо реалізації суб'єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів при безготівкових розрахунках за датою оформлення розрахункового документу на суму проведеної операції, який підтверджує факт продажу, відвантаження, фізичного відпуску товару.
Звільнення реалізації тютюнових відходів
Передбачено звільнення від оподаткування акцизним податком реалізації відходів тютюнової сировини за умови документального підтвердження їх утворення та подальшого знищення або утилізації.
Курс валют
В проекті впроваджується норма, згідно з якою суб’єкти роздрібної торгівлі сплачують акцизний податок в національній валюті з урахуванням офіційного курсу валют, що діє на двадцятий день місяця, що передує кварталу, в якому здійснюється реалізація товару (продукції), і залишається незмінним протягом звітного кварталу.
При цьому, не передбачено змін в норму про застосування до підакцизних товарів (продукції), вироблених на митній території України, офіційного курсу валют, який діє на перший день кварталу, в якому здійснюється реалізація товару (продукції).
Підакцизна сировина для виготовлення пального
В проекті уточнено, що підакцизна продукція, яка використовується для виготовлення пального, не звільняється від оподаткування акцизним податком. Відповідно, застосовується інший механізм: сума акцизного податку з пального зменшується на суму акцизного податку з сировини на дату реалізації пального. Якщо внаслідок віднімання сума від’ємна, переплата не відшкодовується.
З 1 січня до 29 лютого 2016 року для зменшення суми акцизного податку на кінцевий продукт платнику необхідно:
·         отримати від виробника або імпортера довідку щодо обсягу поставленої підакцизної сировини;
·         отримати підтвердження контролюючого органу про зарахування акцизного податку до бюджету. Таке підтвердження надається виробнику або імпортеру підакцизної сировини контролюючим органом за його місцезнаходженням протягом 1 робочого дня з моменту звернення шляхом надання відповідної довідки.
Режим акцизного складу
Функціонування акцизних складів та постійного представника контролюючого органу на акцизних складах – залишається без змін.
Лише з 1 березня 2016 року передбачено впровадження акцизних накладних та системи електронного адміністрування реалізації пального.
Водночас, законодавець не передбачив такого відстрочення набрання чинності норми щодо сплати податку з реалізації пального. Так, фактично з 1 січня 2016 року набирає чинності положення про те, що кожна особа, яка реалізує пальне, є платником акцизного податку за ставкою 4,2 євроценти за кожен літр реалізованого пального понад обсяг отриманого. Однак, розрахунок такого перевищення здійснюється на підставі акцизних накладних (увага! які запроваджуються з 1 березня 2016 року) та митних декларацій. Таким чином, незрозуміло, чи будуть платити акцизний податок суб’єкти, які реалізують пальне (ті ж АЗС).

5 комментариев:

  1. Анонимный1/03/2016

    СПИТЕ ДАЛЬШЕ. НАРОД УКРАИНЫ ВСТАВАЙТЕ И БОРИТЕСЬ. ВЫ НЕ ТЕХ НА ПРЫГАЛИ НА МАЙДАНЕ. БОРИС И ВЫ ЖЕ БЫЛИ ТАМ. И ЧТО ВЫ НАТВОРИЛИ.

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. Почитайте а не возмущайтесь. А то привыкли винить всех, кроме себя.
      http://chornobylnabat.blogspot.com/2016/01/5.html

      Удалить
  2. Прошу прочесть и не обвинять действий чернобыльцев на майданеhttp://chornobylnabat.blogspot.com/2016/01/blog-post_3.html

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. Анонимный1/03/2016

      Этот комментарий был удален администратором блога.

      Удалить
    2. Комменты антисемитского и сепаратисткого содержания, не пропускаются, тем более от «хероев» анонимов.

      Удалить