четверг, 10 марта 2016 г.

Справи пенсійні




На запитання читачів «Сільських вістей» відповідає головний спеціаліст відділу призначення пенсій управління Пенсійного фонду України в Печерському районі м. Києва Н. М. ЮРЧИШИНА.

«Мій чоловік — ліквідатор аварії на ЧАЕС ІІ категорії, помер у квітні 2015 року. Отримував 2590 гривень пенсії, а у мене вона колгоспна — 1260. Чи маю я право перейти на пенсію покійного чоловіка?»
Лідія ПАДУСЕНКО.
с. Шишаки
Хорольського району
Полтавської області.

ВІДПОВІДНО до статті 54-ї Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», пенсії у зв’язку із втратою годувальника (померлого інваліда-ліквідатора) внаслідок Чорнобильської катастрофи можуть призначатися із заробітку, отриманого за роботу в зоні відчуження в 1986-1990 роках, у розмірі відшкодування фактичних збитків, який визначається згідно із законодавством.
Для призначення цього виду пенсії важливо, щоб годувальник мав інвалідність, що настала через каліцтво чи захворювання внаслідок Чорнобильської катастрофи.
Якщо ж померлий годувальник був учасником ліквідації аварії на ЧАЕС і не визнаний інвалідом, то порядок призначення пенсії у зв’язку із втратою годувальника визначається Законом України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (далі — Закон). Так, відповідно до статті 37-ї Закону, пенсія у зв’язку із втратою годувальника на одного члена сім’ї становить 50 відсотків пенсії за віком померлого годувальника (не враховуючи підвищень і надбавок, які йому виплачувались). За точним розрахунком цього виду пенсії та отриманням інформації щодо доцільності переходу із призначеної слід звертатися до районного управління Пенсійного фонду України.

3 комментария:

  1. Анонимный3/11/2016

    БОРИС ВЫ НЕ ЗНАЕТЕ СКОЛЬКО КУБОВ ЛЬГОТНОГО ГАЗУ В ОТОПИТЕЛЬНЫЙ ЗЕЗОН ПОЛОЖЕНО ИНВАЛИДУ ВОЙНЫ. ТРЁХ КОМНАТНАЯ КВАРТИРА ИНДИВИДУАЛЬНОЕ ОТОПЛЕНИЕ СТОИТ КОТЁЛ. ЗАРАНЕЕ СПАСИБО.

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. к сожалению не знаю Обратитесь в департамент соц. политики мо месту жительства.

      Удалить
  2. Анонимный3/11/2016

    чуть больше 200 кубов

    ОтветитьУдалить