четверг, 10 марта 2016 г.

Чи доцільно запроваджувати нагороду ліквідаторам?

Чи доцільно запроваджувати нагороду ліквідаторам?


Висновок Головного науково-експертного управління на проект Закону України «Про внесення зміни до статті 8 Закону України «Про державні нагороди України» щодо запровадження медалі «За участь у ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи» (реєстр. N 3494 від 19.11.2015 р.)

У законопроекті пропонується шляхом внесення змін до Закону України «Про державні нагороди України» (далі — Закон) встановити медаль «За участь у ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи» для нагородження осіб, які в установленому порядку віднесені до учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, відповідний статус яких їм надано за безпосередню участь у ліквідації аварії та її наслідків у 1986 — 1990 роках згідно зі статтею 10 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», та інвалідів з їх числа.Як зазначається у п. 2 пояснювальної записки до законопроекту, його основною метою є «висловлення від імені українського народу вдячності безпосереднім учасникам ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС у період 1986 — 1990 років та нагородження кожного з цих громадян медаллю України «За участь у ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи».
Головне науково-експертне управління вважає за необхідне висловити щодо законопроекту такі зауваження та пропозиції.
1. Відповідно до статті 8 Закону в Україні встановлено такі медалі: «За військову службу Україні», «За бездоганну службу», «Захиснику Вітчизни», «За врятоване життя». За своїм змістом усі вони мають характер безстроковості, тобто не обмежені строком дії в часі та не присвячені одній конкретній події. З метою уникнення практики нагородження державними нагородами «одноразового масового нагородження», Головне управління вважає, що запропонована у законопроекті назва — «за участь у ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи» має характер тимчасовості та обмеженості і призначена для разового заходу. Тим більш, що вона стосується лише нагородження тих осіб, які належать до учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС. У зв’язку з цим, постає питання про доцільність запровадження нагороди, застосування якої в майбутньому є неможливим.
Таким чином, погоджуючись з ініціаторами розробки законопроекту щодо вшанування подвигу учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС та, виходячи з наведених аргументів, Головне управління вважає, що нагородження цієї категорії осіб можливе за рахунок вже існуючих державних нагород, та дотримання положень Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» в частині надання їм компенсацій та пільг.
http://search.ligazakon.ua/l_doc2.nsf/link1/JH2P200I.html
http://search.ligazakon.ua/l_doc2.nsf/link1/XH2P200A.html

2 комментария:

  1. Анонимный3/10/2016

    Козицын (Антрацит) Доброго вечера!

    Зачем голову ломать, если исторически сложилось достойны награды все кто принимал участие в лпа. Ведь все очень просто: Солдаты и матросы срочной действительной службы, офицеры СА и ВМФ СССР работавшие на лпа ЧАЭС 1986 г. — это воинская доблесть и отвага. Есть ли медали для этих героев в государстве Украина,конечно есть — Медаль «За военную службу Украине».

    Для сотрудников МВД и других силовых структур есть медаль — Медаль «За безупречную службу» (Украина) 1,2,3 степени.

    Для призванных через военкоматы (военная мобилизация) для лпа на ЧАЭС (а проще «партизаны») — Медаль «Защитнику Отчизны».

    Для гражданских ликвидаторов — Медаль «За спасённую жизнь» (за спасение жизней людей всего мира от аварии на ЧАЭС 1986 г.).

    Зачем было огород городить, если все можно было провести в соответствии с законами Украины?

    ОтветитьУдалить
  2. Анонимный3/11/2016

    так пусть этими медалями и наградят

    ОтветитьУдалить