суббота, 12 марта 2016 г.

Конституційний суд вирішує питання щодо оподаткування пенсії

Конституційний суд вирішує питання щодо оподаткування пенсії

Конституційний Суд України почав розгляд справи у формі усного слухання за конституційним поданням 48 народних депутатів щодо відповідності Основному закону змін до Податкового кодексу України, згідно з якими підлягають оподаткуванню пенсії окремих категорій громадян, та Верховного Суду України щодо відповідності Конституції окремих положень Податкового кодексу.

Народні депутати вважають, що Конституції України не відповідають абзаци тринадцятий, чотирнадцятий (частина четверта) пункту 32 розділу I закону України "Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо податкової реформи" від 28 грудня 2014 року.

Також парламентарії вважають, що Верховна Рада України, ввівши оподаткування пенсій окремим категоріям громадян, допустила звуження обсягу наявних прав і свобод і порушила положення статей 1,3,8,19,22,24,46,48 Конституції України. На думку авторів клопотання, оподаткування пенсій є подвійним оподаткуванням, що призвело до зниження життєвого рівня і порушує принцип рівності між пенсіонерами, оскільки оподатковуються лише ті пенсії, розміри яких перевищують три розміри мінімальної заробітної плати.

Як повідомив під час засідання Конституційного ссуду суддя-доповідач Сергій Вдовиченко, Конституційний Суд також звернувся до Верховного Суду з клопотанням визнати такими, що не відповідають статтям 8,21, частини третьої статті 22, статей 46, 126 Конституції України (є неконституційними), положення абзацу першого підпункту 164.2.19 пункту 164.2 статті 164 Кодексу.

Неконституційність зазначених положень Верховний Суд обґрунтовує тим, що громадяни, розмір пенсій яких перевищує три мінімальні заробітні плати, мають сплачувати податки, а громадяни, розмір пенсій яких менше, звільнені від такого оподаткування, що суперечить принципам верховенства права та рівності всіх перед законом, звужує права певних категорій громадян на соціальний захист і порушує рівноправність пенсіонерів.

Конституційний Суд України 26 січня 2016 року об'єднав конституційні провадження у справах за цими конституційними поданнями в одне конституційне провадження.

За матеріалами Інтерфакс-Україна

1 комментарий:

  1. Анонимный3/12/2016

    що громадяни, розмір пенсій яких перевищує три мінімальні заробітні плати, мають сплачувати податки, а громадяни, розмір пенсій яких менше, звільнені від такого оподаткування, що суперечить принципам верховенства права та рівності всіх перед законом, звужує права певних категорій громадян на соціальний захист і порушує рівноправність пенсіонерів
    Твари еще сделают налог для ВСЕХ пенсионеров.

    ОтветитьУдалить