вторник, 19 сентября 2017 г.

Розподіляти безкоштовні ліки прозоро й справедливо



У номері «Дніпрової Зірки» за 7 вересня ц.р. було опубліковано матеріал «Як розподіляються у Каневі безкоштовні ліки для чорнобильців».
У ньому директор ТОВ «Канівська центральна районна аптека» Жанна Ніколенко дає відповідь на запитання депутата Канівської міськради Юрія Гамалія щодо ситуації, що склалася навколо розподілу пільгових ліків для ліквідаторів аварії на Чорнобильській АЕС. Редакція запропонувала Юрію Гамалію прокоментувати відповідь керівника аптеки й висловити свою думку щодо того, яким чином можливо зняти напругу навколо цього гострого питання.
— Перш за все звертаю увагу, що мій запит стосувався ліквідаторів наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, а відпо-відь надається стосовно постраждалих внаслідок аварії на ЧАЕС І-ІІ категорії, — говорить Юрій Гамалій.
— У своїй відповіді директор ТОВ «Канівська ЦРА № 91» робить спробу уникнути розгляду конкретних проблем, які вже давно на вустах мешканців міста. За словами ліквідатора аварії на ЧАЕС, канівця Миколи Руденченка, одні учасники ліквідації аварії щорічно отримують ліків на тисячі гривень, а інші — на нуль гривень. На це Жанна Ніколенко відповідає, що ліки вартістю вище 1000 грн. аптека відпускає тільки за письмовим погодженням міського голови. Відчуваєте різницю? Питання звучало про отримання протягом року одними й тими ж ліквідаторами ліків на тисячі гривень, а у відповіді йдеться про лікарські препарати вартістю більше тисячі гривень. Фактично Жанна Василівна і не заперечила того, що за рік одні постраждалі внаслідок аварії на ЧАЕС І-ІІ категорії отримують ліків на тисячі гривень, а інші не отримують нічого.
Немає у відповіді й пояснення щодо системи розподілу ліків по чорнобильських пільгах, адже наведені статистичні дані не є інформацію про систему, вони є тільки статистичні дані, і не більше.
Інша теза щодо створення комісії для вивчення проблеми та для зняття напруги у середовищі ліквідаторів, відкидається Жанною Василівною як така, що призведе до розголошення прізвищ і діагнозів пільговиків.  Тут, на мою думку, Жанна Ніколенко суперечить сама собі. По-перше, з тексту відповіді ми дізнаємося, що  така комісія вже працювала раніше, по-друге, що ліки вартістю вище 1000 грн. аптека відпускає тільки за письмовим погодженням міського голови. Отже, як мінімум міський голова знає прізвища та діагнози ліквідаторів, які отримують ліки вартістю за тисячу гривень.
На мою думку, результатом роботи комісії мають стати не оприлюднення прізвищ тих чи інших ліквідаторів, котрі отримують ліки, а визначення реальної ситуації та зняття напруги серед ліквідаторів, що викликана непрозорістю системи розподілу пільгових ліків. Відмова у перевірці, встановленні фактичного стану справ із наданням ліків ліквідаторам Чорнобильської катастрофи лише посилює недовіру мешканців міста як до системи розподілення ліків ліквідаторам, так і до тих, хто їх розподіляє.
Мені, як людині, котрій виборці довірили захищати їх інтереси та права, не залишається нічого, окрім як звернутися до інших депутатів міськради за підтримкою у вирішенні болючої проблеми виділення ліків ліквідаторам наслідків аварії на Чорнобильській АЕС,— підсумував Юрій Гамалій.
Источник:

Комментариев нет:

Отправить комментарий