четверг, 22 июня 2017 г.

Ми повинні розраховувати тільки на себе!



Завтра в Конституційному Суді України відбудеться науково-практичний семінар присвячений питанням судового захисту прав і свобод людини та громадянина на основі прямої дії норм Конституції України.
Ліквідаторам аварії не потрібно пояснювати, що станом на сьогодення єдина реальна можливість відстояти наші права – це конституційна скарга.

Наразі склалася дуже тяжка економічна ситуація, яка є наслідком політичних помилок, зрад і прорахунків. Чи покращиться економічна  ситуація найближчим часом? Не думаю. Чи виживимо ми, ліквідатори Чорнобильської катастрофи, залежить виключно від того, чи зуміємо ми скористатись наданими нам Конституцією України правами.
Тисячі наших громадян пересвідчились, що за кордоном, в Європі, сьогодні незрівнянно кращі і добробут і рівень життя взагалі, але чи є там місце для українців, навіть готовим позбутися свого національного коріння?
Нам годі розраховувати на втечу до Європи, особливо з нашими болячками.
Ми повинні розраховувати тільки на себе.
Думаю, що всі розуміють: не існує об’єктивних причин для убогого життя українців. Те що відбувається сьогодні, це не наслідок навіть Чорнобильської катастрофи – слава богу ми тоді ядерну загрозу ліквідували, хоча і досить важкою ціною, але ліквідували, тому коли влада каже інвалідам – ліквідаторам, що на виплату їм компенсацій за втрату здоров’я, втрату професійної працездатності немає коштів, то вона відверто бреше.
Кошти є, потенційно Україна багатша за всю Європу разом взяту, просто ця влада неспроможна ці кошти заробити, створивши умови для роботи мільйонам українців, які зараз батрачать по всьому світу, вона навіть втратила інстинкт самозбереження, доводячи людей до крайності.
І ті мільйони українців, які працюють від Канади до Австралії по всьому світу, мають добру репутацію – це не перекоти поле.
Тяжко зрозуміти, на що надіється сьогоднішня влада – на те що українці тихо вимруть з голоду і звільнені землі можна буде продати на вагу золота? Навряд чи це можливо.
Тепер по суті семінару, що відбудеться 23 червня 2017 року, через місяць після масового звернення ліквідаторів Чорнобильської катастрофи до Конституційного Суду України.
Коротко: все вже давно сказано – подивимось хоча б на постанову пленуму Верховного Суду України № 9 «Про застосування Конституції України при здійсненні правосуддя», прийняту ще 1 листопада 1996 року. В ній все сказано, всі акценти розставлені. Цю постанову потрібно просто виконувати, що не робиться.
Лише ознайомтесь:
«1. Відповідно до ст. 8 Конституції в Україні визнається і діє принцип верховенства права. Конституційні права та свободи людини і громадянина є безпосередньо діючими. Вони визначають цілі і зміст законів та інших нормативно-правових актів, зміст і спрямованість діяльності органів законодавчої та виконавчої влади, органів місцевого самоврядування і забезпечуються захистом правосуддя.
Виходячи із зазначеного принципу та гарантування Конституцією судового захисту конституційних прав і свобод, судова діяльність має бути спрямована на захист цих прав і свобод від будь-яких посягань шляхом забезпечення своєчасного та якісного розгляду конкретних справ. При цьому слід мати на увазі, що згідно зі ст. 22 Конституції закріплені в ній права і свободи людини й громадянина не є вичерпними.
  1. Оскільки Конституція України, як зазначено в її ст. 8, має найвищу юридичну силу, а її норми є нормами прямої дії, суди при розгляді конкретних справ мають оцінювати зміст будь-якого закону чи іншого нормативно-правового акту з точки зору його відповідності Конституції і в усіх необхідних випадках застосовувати Конституцію як акт прямої дії. Судові рішення мають ґрунтуватись на Конституції, а також на чинному законодавстві, яке не суперечить їй».
«Суд безпосередньо застосовує Конституцію у разі:
1) коли зі змісту норм Конституції не випливає необхідність додаткової регламентації її положень законом;
2) коли закон, який був чинним до введення в дію Конституції чи прийнятий після цього, суперечить їй;
3) коли правовідносини, що розглядаються судом, законом України не врегульовано, а нормативно-правовий акт, прийнятий Верховною Радою або Радою міністрів Автономної Республіки Крим, суперечить Конституції України;
4) коли укази Президента України, які внаслідок їх нормативно-правового характеру підлягають застосуванню судами при вирішенні конкретних судових справ, суперечать Конституції України.
Якщо зі змісту конституційної норми випливає необхідність додаткової  регламентації її положень законом, суд при розгляді справи повинен застосувати тільки той закон, який ґрунтується на Конституції і не суперечить їй».
Все, краще не сформулюєш.
Але, поклавши руку на серце, маємо визнати – це не застосовувалося раніше, не застосовується і зараз.
Нам, ліквідаторам, здається, що в цьому винна існуюча в Україні практика, коли суддя суду любої інстанції практично не відповідає за явне попрання Конституції України.
Суддя наразі може втратити посаду тільки у випадку, коли не виправдає довіри наших можновладців, тоді з ним можуть зробити все, що завгодно. Суддівська спільнота не розуміє, що всяке попрання принципу верховенства права обов’язково відгукнеться і їм самим, і їх близьким.
На жаль, суддівської влади в Україні фактично не існує, тому ми, ліквідатори Чорнобильської катастрофи, повинні змусити запрацювати систему конституційної скарги, яка існує і ефективно працює в усіх розвинутих країнах світу.
Віктор Гайдак

Комментариев нет:

Отправить комментарий