среда, 10 августа 2016 г.

И ВНОВЬ "СЛАВНОИЗВЕСНОЕ" ПОСТАНОВЛЕНИЕ КМУ №1210. дО КАКИХ ПОР?

В Уряді не підтримують законодавчих ініціатив щодо підвищення пенсійного забезпечення постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи

Міністерство соціальної політики разом із Міністерством фінансів  та Пенсійним фондом України розглянуло  звернення Волиньради  щодо пенсійного забезпечення громадян, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи.

"Відповідно до статті 54 „Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи” (далі - Закон) пенсії по інвалідності, що настала внаслідок каліцтва чи захворювання, і пенсії у зв’язку з втратою годувальника внаслідок Чорнобильської катастрофи можуть призначатися за бажанням громадянина із заробітку, одержаного за роботу в зоні відчуження в 1986-1990 роках, у розмірі відшкодування фактичних збитків, який визначається згідно із законодавством.


Умови, порядок призначення та мінімальні розміри пенсії по інвалідності, що настала внаслідок каліцтва чи захворювання, і пенсії у зв’язку з втратою годувальника внаслідок Чорнобильської катастрофи визначаються актами Кабінету Міністрів України з відповідних питань.


Порядок обчислення пенсій особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 23.11.2011 № 1210 „Про підвищення рівня соціального захисту громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи”.


Законом України „Про Державний бюджет України на 2016 рік” з 01.05.2016  збільшено розмір прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність (із 1 074 грн до 1 130 гривень).


У зв’язку з цим з 01.05.2016 проведено перерахунки пенсій з урахуванням нового розміру прожиткового мінімуму. А саме, перераховано мінімальні розміри пенсій та доплати (надбавки, підвищення, допомога тощо), які визначаються залежно від розміру прожиткового мінімуму.


Крім того, згідно із Законом України „Про внесення змін до Закону України „Про Державний бюджет України на 2016 рік” (щодо соціальних стандартів та обсягу субвенції на надання пільг та житлових субсидій)” від 19.05.2016 № 1384, з 01.12.2016 прожитковий мінімум для осіб, які втратили працездатність, збільшиться до 1 247 грн, що буде підставою для перерахунку розмірів пенсій.


На виконання пункту 1 доручення Кабінету Міністрів України від 28.04.2016  № 411/0/27-16 за результатами зустрічі у Прем’єр-міністра України Гройсмана В. Б. щодо обговорення питань, пов’язаних із соціальним захистом громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, із представниками центральних органів виконавчої влади та з представниками громадських організацій, що опікуються соціальним захистом громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, яка відбулася 25 квітня 2016 року, у Мінсоцполітики створена Міжвідомча робоча група з представниками Міністерства фінансів, Міністерства юстиції, Міністерства економічного розвитку і торгівлі, Міністерства екології та природних ресурсів, Міністерства охорони здоров’я, Державної служби надзвичайних ситуацій та представників громадських організацій осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи з опрацювання нової редакції Закону України „Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи”.


Одночасно повідомляємо, що під час формування бюджетного запиту до проекту Державного бюджету України на 2016 рік Мінсоцполітики надавало Мінфіну пропозиції щодо потреби у додаткових видатках на пенсійне забезпечення інвалідів з числа учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, потерпілих дітей та евакуйованих у 1986 році із зони відчуження, та осіб відселених із зон безумовного (обов’язкового) відселення, щодо яких встановлено причинний зв’язок інвалідності з Чорнобильською катастрофою та потреби у видатках для придбання житла пільговим категоріям громадян, зокрема, постраждалим внаслідок Чорнобильської катастрофи. Однак у Державному бюджеті на 2016 рік кошти на ці цілі не передбачено.


Щодо проекту Закону України „Про внесення змін до Закону України „Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи” (далі - законопроект) (реєстр. № 4442 від 14.04.2016), яким передбачається підвищення рівня соціального захисту громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Реалізація законопроекту потребує додаткових витрат у сумі 5,2 млрд грн. на рік. Зважаючи на наявність дефіциту бюджету Пенсійного фонду України та відволікання значних коштів державного бюджету на його покриття, які потребують вишукання додаткових видатків з державного бюджету на виплату пенсій, в даний час прийняття та реалізація законопроекту є неможливим", -- відповідає на звернення волинських депутатів Заступник Міністра   соціальної політики Віталій Мущинін.


--------------------------


ВОЛИНСЬКА ОБЛАСНА РАДА
СЬОМЕ СКЛИКАННЯ
РІШЕННЯ
від 19.05.2016 №5/31
м. Луцьк


Про звернення депутатів Волинської обласної ради до Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України щодо дотримання прав постраждалих від аварії на Чорнобильській АЕС

Відповідно до частини другої статті 43 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні", статей 19, 20 Закону України «Про статус депутатів місцевих рад», враховуючи рішення постійної комісії з питань депутатської діяльності, місцевого самоврядування, захисту прав людини, законності, боротьби зі злочинністю та корупцією від 11.05.2016 № 7/16, обласна рада

Вирішила:

1. Підтримати звернення депутатів Волинської обласної ради до Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України щодо дотримання прав постраждалих від аварії на Чорнобильській АЕС (додається).

2. Голові обласної ради Палиці І. П. забезпечити направлення звернення Верховній Раді України та Кабінету Міністрів України

3. Контроль за виконанням рішення покласти на постійну комісію обласної ради з питань соціального захисту населення, охорони здоров’я, материнства та дитинства.


Голова ради                                               І.П. Палиця

Додаток
до рішення обласної ради
19.05.2016 № 5/31



ЗВЕРНЕННЯ
депутатів Волинської обласної ради до Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України щодо дотримання прав постраждалих від аварії на Чорнобильській АЕС

У всьому світі шанують героїв-чорнобильців, пам’ятаючи жертовний колективний подвиг ліквідаторів однієї з найжахливіших техногенних катастроф в історії людства. 

З метою гідного вшанування подвигу учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, належного забезпечення соціального захисту постраждалих внаслідок Чорнобильської аварії, створення умов для економічної реабілітації та розвитку територій, що зазнали радіоактивного забруднення, а також посилення уваги суспільства й світової спільноти до проблем подолання наслідків цієї техногенної катастрофи та на підтримку ініціатив громадськості, Указом Президента України 2016 рік в Україні оголошено Роком вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС і пам'яті жертв Чорнобильської катастрофи. 

Відповідно до Постанови Верховної Ради України від 12.11.2015 року № 793-VIII «Про вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС та про заходи, пов’язані з 30-ми роковинами Чорнобильської катастрофи» Кабінету Міністрів України дано доручення передбачити у Державному Бюджеті України на 2016 рік збільшення видатків на пенсійне забезпечення інвалідів з числа учасників ліквідації наслідків аварії та потерпілих від Чорнобильської катастрофи. 

Проте, на 30-му році з дня Чорнобильської трагедії, інваліди-чорнобильці на межі виживання. Пенсій цій категорії осіб не вистачає на придбання життєво необхідних медикаментів, не кажучи вже про інші людські потреби.

Всі вони втратили здоров’я, а багато з них – і працездатність. Серед них не тільки переселенці із зони відчуження, а й ліквідатори аварії, перед якими всі ми у неоплатному боргу.

Зокрема, у Волинській області понад 140 тисяч громадян визнано постраждалими внаслідок Чорнобильської катастрофи, з яких, майже чотири тисячі – інваліди із числа учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС та потерпілих.

14 квітня 2016 року народні депутати фракції Радикальної партії Олега Ляшка підготували і подали на розгляд парламенту проект Закону «Про внесення змін до Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» щодо пенсійного забезпечення» (№4442).

Цей законопроект передбачає встановити такі виплати у розмірі, що  відповідає вказаному відсотку прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність:
  • особам, віднесеним до категорії І, призначається щомісячна додаткова пенсія за шкоду, заподіяну здоров’ю:
для І групи інвалідності – 100 %,
для ІІ групи інвалідності – 75 %,
для ІІІ групи інвалідності, дітям-інвалідам, а також хворим внаслідок Чорнобильської катастрофи на променеву хворобу – 50 %
  • учасникам ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, евакуйованим із зони відчуження, відселеним із зон безумовного (обов’язкового) відселення, інвалідам з дитинства, які досягли повноліття:
для І групи інвалідності – 1000 %,
для ІІ групи інвалідності – 800 %,
для ІІІ групи інвалідності – 600 %;
  • для інших інвалідів, щодо яких установлений причинний зв'язок інвалідності з Чорнобильською катастрофою:
для І групи інвалідності – 400 %,
для ІІ групи інвалідності – 300 %,
для ІІІ групи інвалідності, дітям-інвалідам – 200 %.

Закликаємо шановних депутатів Верховної Ради України підтримати законодавчі ініціативи щодо підвищення пенсійного забезпечення постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи і в найкоротший термін прийняти цей законопроект.


http://volynrada.gov.ua/news/v-uryadi-ne-pidtrimuyut-zakonodavchikh-initsiativ-shchodo-pidvishchennya-pensiinogo-zabezpechen

джерело

1 комментарий: